четвер, 18 серпня 2016 р.

Школа на ідиш на Деміївці

Згадку про школу на Деміївці можна знайти у біографічних статтях "Російської єврейської енциклопедії: "Броварник", "Добин Ш.", "Левітан М." та ін.
Фото з книги Цві Гітельмана "Контрасти століття" (англ., 1988)


Зі всієї групи зображених на фото не вказано жодного прізвища. Але у книзі Йєшуе Любомирського (1885-1977) "На життєвих шляхах",  видавництва "Радянський письменник" на ідиш у 1976 році, у розділі спогадів, присвячених поету Ошеру Шварцману, автор писав : "1911 рік. Одна з київських околиць, відома під назвою - Деміївка. Там тоді існувала таємна школа для єврейських дітей, де всі предмети викладалися на ідиш. Я в цій школі викладав ідиш та історію єврейського народу. Тамошній пристав знав про існування школи, але прикидався, що нічого не відає. Причина виявилася банальною: значний хабар перетворив його на сліпого, глухого й німого. В тій самій Деміївці час від часу проходили нелегальні літературні зустрічі юних ідишистів. Головним серед них був Борех Шварцман, в ті роки студент Київського комерційного інституту". 
Також Й. Любомирський згадував, що вечори відвідували Давид Бергельсон, Мойсей Рафальський та Ошер Шварцман, ім'ям якого названа бібліотека в місті Києві.
На старій, вицвілій фотографії ми бачимо групу молоді студентського віку і дівчаток-школярок. Хлопців немає, їх місце у хедері. Ось друга, крім мови ідиш, особливість : школу на Деміївці відвідували тільки дівчата. Є припущення, що школа існувала тільки під час канікул, а більшість вчителів були студентами.
                                  Джерело :http://newswe.com/index.php?go=Pages&in=view&id=158

Немає коментарів:

Дописати коментар