вівторок, 10 вересня 2019 р.

Екскурсія до Голосіївського лісу в 20-х роках ХХ століття

  У Національній історичній бібліотеці України, у відділі стародруків, цінних та рідкісних видань зберігається невелика книжка Миколи Шарлеманя* "По Київу і його околицях", 1921 року видання. У передмові автор зазначив : "Останніми роками у нас дуже розвинулося екскурсування в природу. Все частіш і частіш в околишніх лісах, на полях, в долині річки можна  зустріти гуртки екскурсантів-дітей і дорослих. Організують екскурсії школи всіх типів, просвітні гуртки, кооперативи, професійні спілки і т. ин. ...В провідникові я беру район верстов у 20-25 навкруги Київа..." 
 Одним із екскурсійних місць Шарлемань пропонує прогулянку до Голосіївського лісу.
    "Голосіївський ліс - одне з найулюбленіших місць для екскурсій та прогулянок. Дорога до цього лісу така. Трамваєм № 1 до Деміївки, потім деміївським* трамваєм і до кінця дороги. Вузьким переулком далі між двома тинами садиби Голосіївського скиту в ліс.
В Голосіївському лісі. Фото 50-х років
 Переважають листв'яні породи, головним чином граб, дуб. По дорозі до Преображенського скиту й Феофанії - березові гаї. Сосна трапляється в незначній мірі, переважно, як штучні насадки.
...Звертає на себе увагу велика сила пагонців петрового хреста, багато пролісок, зуб'янок, рясту. В одному місці, недалеко од входу в Голосіїв, ліворуч за канавою багато підсніжнику. У квітні багато ріжних фіялок. По дорозі до Преображенського скиту на узліссі, звідки розгортається краєвид Дніпра, росте барвінок...
   Літня флора Голосіїва також дуже багата. Гарний матеріял може дати ліс і для зоологічних екскурсій. Ріжних тварин, головним чином дрібних, у лісі багато, зважаючи на гарний розвиток рослинності, а ще й через те, що на манастирських землях було заборонено полювати. Особливо багато в цім лісі дрібного птаства. Весною ліс повен пташиних пісень. Скрізь чути дзвінку пісню зябка, дзвенять вільшанки рудячки, свистять коси і співочі дрозди. Пізніш кричить крутиголовка, кує зозуля, флейтою висвистує вивільга, співає соловейко... Мухоловка білошийка, рідка в інших місцях, тут трапляється доволі часто. В великому числі гніздяться шпаки. З великих птахів, крім ворон, круків, сорок, гніздяться мишоїди, чорні шуліки та ін.
   В Голосіїві досить легко можна піймати коло ставків вужа, а на сухому місці - ящірку моторну й зелену веретільницю. Невеликі калюжі лісу (праворуч від головного шляху до Феофаніївського скиту, за 1/2 в. од входу) дають досить багатий матеріял для гідробіологічних екскурсій. Ці водоймища мають особливу ціну весною, коли, через розлив, немає можливості провадити екскурсії в долину Дніпра..."
      Завершує свою екскурсію Голосіївським лісом словами: "Брак місця примушує мене обмежитись наведеним вище описом природи Голосіїва. Голосіївський ліс взімку 1919 - 1920 р.р. значно порубано."
    Також Шарлемань звертає увагу екскурсантів на необхідність бережливого ставлення до природи : "Зайве, мабуть, говорити, що на екскурсії не можна забувати заповіту охорони природи: нічого не знищувати і не руйнувати без особливої потреби".
     *Микола Шарлемань (Едуард Шарлемань) - український зоолог, дійсний член НТШ й Українського наукового товариства в Києві, автор коментарів до "Слова о полку Ігоревім".
    *Деміївський трамвай (трамвай № 10). Маршрут : Сталінка - Велика Васильківська - Берлізові городи - Байкове кладовище - Бульонська - Бочковського - Червоноармійська - П'ятакова - Євбаз.

2 коментарі: