понеділок, 6 квітня 2015 р.

Потішне містечко на Деміївці

                       Потішні містечка - розважальні заклади, що розташовувалися у ХIХ столітті на одному з просторих міських майданів, відведених для проведення Різдва або Пасхи.
                       Потішне містечко будувалося в дві-три лінії. Найпрестижнішою і прибутковою була перша. Тут під наглядом міського архітектора зводилися найбільші "Тимчасові народні театри".
                       На другій лінії містечка розташовувалися балагани середньої руки з труппами, в які входили декілька хлопців та дівчат, клоун, гімнаст, дресирований кінь та собака. Тут були каруселі, катальні гірки, крамнички з ласощами, стояли столи з самоварами, чайниками і склянками. Рознощики пропонували "гарячий сбитень".
                       Продавати горілку заборонялося, але багато присутніх встигало навідатися до шинку, і в балаганному містечку п'яних завжди вистачало. Не напитися на Пасху вважалося останньою справою, мало не гріхом.
                        З 1892 року балагани будували вже на далекій фабрично-сільській Деміївці, куди була можливість доїхати на трамваї. На початку ХХ століття про них пам'ятали лише старожили.
                     Джерело:  Макаров,А. Малая энциклопедия киевской старины, -К.: Довіра, 2002.-с.377-378.

Немає коментарів:

Дописати коментар