середу, 15 квітня 2015 р.

Історія однієї вулиці

               27 січня 1909 року (за ст.ст.)   була заснована Деміївська земська народна бібліотека Київського повіту за адресою вул. Нововолодимирська, 6. Протягом майже 20 років колектив бібліотеки намагався знайти хоча б  фотографії цієї вулиці, не сподіваючись отримати фото самого будинку. І цей час настав. Нещодавно читачка нашої бібліотеки Зеленська Наталія Олексіївна надала фотографію  вулиці з  власного сімейного фотоальбому. На світлині - вулиця Нововолодимирська 50-х р.р. минулого століття. Праворуч - будинок під №6.


         Нововолодимирська вулиця виникла на межі XIXХХ століття. Назву Олексія Шовкуненка вулиця отримала 1976 року (на честь українського художника О. О. Шовкуненка).     Ліквідована наприкінці 1970-х років у зв'язку із будівництвом висотного корпусу готелю «Мир». 1984 року ім'ям О. Шовкуненка було названо іншу вулицю на Солом'янці. Про колишню назву цієї вулиці свідчить пам'ятна дошка, встановлена на одному з корпусів готелю "Мир". (З Вікіпедії)
      На початку ХХ століття Нововолодимирська вулиця простягалася від вулиці Великої Васильківської (нині проспект Голосіївський) до Деміївського (Червоного) яру (сучасна вулиця Деміївська).
      Крім фотографії, Наталія Олексіївна розповіла бібліотекарям про мешканців цієї вулиці.  У будинку №2  народився і довгий час проживав видатний український тренер і футболіст Валерій Васильович Лобановський. Будинок №1 належав власникам цегельного заводу братам  Доломакіним. Двоповерховий будинок під  № 10 належав ігумені. Мешканці вулиці вважали її матір'ю радянського діяча В.Молотова. Похована на Байковому кладовищі. Жителями вулиці були циркові артисти (ліліпути), професура, військові, лікарі, скульптор-анімаліст, дрібні дворяни...
      Більше тридцяти років пройшло з тих пір, як зникла колись велика вулиця колишньої Деміївки. Сьогодні про це нагадує тільки пам'ятна дошка та невеличкий проїзд до висотного корпусу готелю "Мир".
Сучасне фото

4 коментарі:

  1. Здравствуйте!
    Скажите пожалуйста, а нет ли в вашем распоряжении фото того дома, в котором родился Валерий Васильевич Лобановский? И можете ли подсказать адреса интернет-ресурсов по истории и современности Демиевки?
    Спасибо

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добрий день, Денис та Валентина! В бібліотеці є фото дому, де народився Валерій Лобановський та інші з його архіву. Є багато архівних документів з історії нашої місцевості, які надані нам Київським обласним архівом. Запрошуємо вас до бібліотеки. Впевнені, що наявні матеріали будуть вам цікаві і корисні.

      Видалити
  2. Здравствуйте! Спасибо за ответ. Однако с посещением библиотеки есть загвоздка: мы проживаем в Черкассах. Можно ли с упомянутыми Вами материалами ознакомиться на интернет ресурсах библиотеки или других.
    Спасибо.

    ВідповістиВидалити
  3. Ми постійно оновлюємо рубрику "Краєзнавчі замальовки". Слідкуйте за нашими публікаціями. З вересня місяця почнемо активніше їх друкувати. Дякуємо, що Вам подобається те, що ми робимо.

    ВідповістиВидалити