середу, 16 листопада 2016 р.

Персональний трамвайний вагон Давида Марголіна

   Марголін Дави́д Семе́нович (1850 — помер не раніше середини 1920-х) — київський купець 1-ї гільдії, підприємець, меценат і громадський діяч, багаторічний голова правління Товариства Київської міської залізниці, власник Деміївського трамвая

   Деміївською трамвайною лінією курсували 6 вагонів. Вряди-годи виходив на лінію й сьомий - персональний вагон-салон "люкс" Д.С.Марголіна, побудований у 1904 році заводом MAN за індивідуальним замовленням. Вагон мав вітражне скло, внутрішню оббивку з червоного дерева, а також дзеркала, шкіряні дивани та інші розкішні меблі.
             Після революції на базі цього вагону був створений вагон-лабораторія для всебічних випробовувань електрообладнання рухомого складу. І по суті з'явився унікальним зразком трамвайної техніки. У 1928 році салон збагатився ще й цінним австрійським обладнанням Siemens-Schuckert. Установка реєструючих приладів представляла собою змонтовані на щиті бортового самописця амперметр, вольтметр і ватметр, а також динамо-машину для обліку швидкості. На козирку торцевої частини кузова знаходилася штепсельна вилка для з'єднання зі струмоприймачем випробуваного екіпажу.
                  Аж до списання в середині 1950-х р.р. вагон-лабораторія неодноразово використовувався для визначення оптимальних режимів роботи рухомого складу і ефективних способів економії електроенергії.
 Джерело : Ермак, Д.А. Трамвай на улицах Киева=Trams on the Streets of Kiev.- K.:Sky Horse, 2011.
   Галайба, В. Трамвайний музей - з Деміївки родом// Вечірній Київ.-1996. - 13 листопада.- с.8.    

Немає коментарів:

Дописати коментар