пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Вулиці Деміївки (за інформацією Олександра Різника)


Пам'яті Олександра Різника
3. Район вулиць Добрий шлях і Цимбалів яр:

Добрий шлях – відомий з 80-х років ХІХ ст. Щодо походження назви існують різні гіпотези: від чумаків, які начебто по цій дорозі вирушали з Деміївки у чергову подорож до Чорного моря і яким бажали «доброї дороги»; іронічне походження – від того, що цей шлях, що пролягає в яру, так потерпав від водостоків, що його розмивало до повної непроїзності (ставав «таким доообрим-доообрим, що ой!»)
вул. Цимбалів Яр (відома з кінця ХІХ ст. Назва, найімовірніше, походить від місцевих жителів – Цимбаленків)
пров. Голосіївський (відомий з поч. ХХ ст.)
пров. Тобольський (до 1955 р. – пров. 2-й Голосіївський)
Решта вулиць і провулків, що пролягають довкола Доброго Шляху і Цимбалового Яру, виникли у 30-40-і роки ХХ ст.

4. Район Голосіївської площі та вул. Васильківської:

4.1. Вулиці та провулки, ліквідовані під час реконструкції (перебудови) території у 1958-61 рр.:
пров. Во̀знівський (пролягав від вул. Василькіської в бік вул. Ломоносова; у 1957 р. помилково перереєстрований як пров. Візницький. Насправді його назва походить від прізвища місцевого жителя – Возний).
вул. Задорожна і Задорожний тупик (пролягали біля пров. Задорожного)

4.2. Вулиці та провулки, ліквідовані під час реконструкції (перебудови) території у 1978-80 рр.:

вул. і пров. Мусоргського (до 1955 р. – вул. і пров. Іванівські)
вул. Шовкуненка (до 1976 р. – вул. Нововолодимирська; у 1-й чв. ХХ ст. фігурувала також під назвою Володимирська)
пров. Бурмистенка (пролягав між сучасним пров. Бурмистенка та вул. Шовкуненка)
пров. Криворізький (до 1955 р. – пров. Костянтинівський, імовірно, від імені або прізвища місцевого жителя)
пров. Ровенський (до 1955 р. – пров. 2-й Костянтинівський)

4.3. Вулиці та провулки, що виникли до 1918 р. й існують донині:
пров. Бурмистенка (до 1955 р. – пров. Павлівський, на поч. ХХ ст. фігурував під назвою пров. Бабієнків – від прізвища місцевого жителя Бабієнка; у 1955-1982 роках – вул. Бурмистенка; перейменований на провулок через своє значне скорочення внаслідок знесення старої забудови між Голосіївською площею та вул. Деміївською)
вул. Професора Буйка (до 1955 р. – вул. Данилівська, від прізвища місцевого жителя Данилова)
вул. Нікопольська (до 1955 р. – вул. Мишоловська)
пров. Васильківський
пров. Ужгородський (до 1955 р. – пров. 2-й Васильківський)
вул. Криворізька (до 1955 р. – пров. Андріївський)
пров. Задорожний
вул. Бурмистенка (до 1982 р. – пров. Електротехнічний. Виник напередодні І Світової війни й назву здобув від робітників-електротехніків, які одержали тут землю під забудову)
вул. Володі Дубініна (до 1955 р. – пров. Некрасовський, від прізвища місцевого жителя. До поета М.О.Некрасова ця назва жодного стосунку не мала)
пров. Жуковського (до 1957 р. – пров. Жуківський, від прізвища одного з місцевих жителів; у 1977 р. назву уточнили на Василя Жуковського – на честь славетного російського поета ХІХ ст.)

Імовірно, до 1918 р. з’явився і пров. Коломиївський (Коломієвський), назва якого не мала жодного стосунку до м.Коломиї. У 20-30-і роки ХХ ст. фігурував як пров. Коломійцевський (найімовірніше, від прізвища місцевих жителів – Коломієць). У 1957 р. перереєстрований як «Коломієвський» - мабуть, через недбальство працівників місьвиконкому, які здійснювали перереєстрацію назв вулиць у цьому тодішньому «приватному секторі». Зрештою, на той час на провулку було тільки 2 приватних будиночки біля суч. вул. Ломоносова (один з них начебто стояв посеред траси майбутньої вулиці й «заважав» її прокладанню, тому його й знесли. Другий будиночок стояв орієнтовно на місці теперішньої п’ятиповерхівки по Коломиївському провулку № 11). Десь на початку 60-х років будиночки зникли й почала формуватися «зразкова хрущовська забудова». Аби остаточно вирішити «незрозуміле» походження назви провулку, в 1985 р. його назву уточнили на Коломийський (від м.Коломия Івано-Франківської обл.). Але місцеві жителі (та й увесь Київ) «вперто» вживають звичну стару назву – українською мовою Коломиївський, російською – Коломиевский.    Далі буде 

Немає коментарів:

Дописати коментар