вівторок, 14 липня 2020 р.

Вулиці Деміївки (за інформацією Олександра Різника)


Пам'яті Олександра Різника
5. Район просп. Червонозоряного (суч. В. Лобановського) та вул. Козацької:

5.1. Вулиці й провулки, ліквідовані під час реконструкцій:
- у 1960-70-і роки:
пров. Скляний
пров. Совський
пров. Фрометівський (нині – прохід до МАУПу від просп. В. Лобановського)
пров. Короткий (пролягав літерою «Г» від  проспекту В. Лобановського до вул. Деміївської; до 1963 р. – пров. Кладовищенський)
вул. Тихонівська (нині – подвір’я п’ятиповерхового будинку по вул. Фрометівській)

- у 2007-2008 роках:
пров. Гулака-Артемовського (до 1955 р. – пров. Павлівський)
пров. Балакірєва (до 1952 р. – пров. Вільноживущих)

5.2. Вулиці й провулки, що виникли до 1918 р. й існують донині:

Проспект В. Лобановського (Червонозоряний проспект) (до 1974 р. – вул. Совська; опісля перейменування до складу цього «магістрального монстра», крім вул. Совської, увійшли також вулиці, що пролягали за межами Деміївки – Семена Палія і Червонозоряна)
вул. Деміївська (відома з поч. ХХ ст. як сполучення вул. Красний Яр та пров. Німецького; у 1944 р. обидві вулиці об’єднані у вул. Деміївський Яр. Коли було затверджена назва «вулиця Деміївська», не встановлено. Скоріш за все, назву введено місцевою владою наприк. 40-х або на поч. 50-х років «явочним порядком», без офіційного затвердження. У 1978-79 роках докорінно перепланована і набула сучасного вигляду)
вул. Козацька (відома з 80-х років ХІХ ст. За переказами, її першим забудовником був якийсь Биховцов або Биховець, який походив з донських козаків)
Вулиця Фрометівська та Фрометівський узвіз (імовірно, від київського підприємця і аптекаря Михайла Фроммета, який володів нерухомістю на Деміївці)
вул. Балакірєва (до 1955 р. – пров. Братський)
пров. Щоглівський (у 1-й чв. ХХ ст. фігурував також як пров. Щегловицький, імовірно, від прізвища когось із місцевих жителів)
пров. Римського-Корсакова (до 1955 р. – пров. Суворовський)
пров. Козацький (у 10-30-і роки фігурував також як пров. Афанасівський)
пров. Хутоярівський (на деяких планах, зокрема, за 1935 р., фігурує як «Худоярівський» - імовірно, від Червоного яру, до якого прямує провулок; яр був похмурий і мав негарну «кримінальну» («худу») репутацію. Саме в цьому яру «губилася» вул. Деміївська до її реконструкції у 1978-79 роках)


Історична забудова, виникла до 1918 р., на Деміївці станом на 2013 р. збереглася лише фрагментарно:
-        по просп. 40-річчя Жовтня (суч. Голосіївський) (біля Московської площі)
-        по вул. Козацькій та прилеглих вулицях і провулках (вул. Балакірева, пров. Щоглівському, Римського-Корсакова, Хутоярівському, Бурмистенка)
-        по Фрометівському узвозу
-        по вулиці Мало-Китаївській та прилеглих вулицях (Ковельській, Оскольській), і провулках (Полоцькому, Ремісничому, Мало-Китаївському, пров. Цимбалів Яр)
-        Окремі будинки на Доброму Шляху, на вул. Цимбалів яр, в Голосіївському провулку та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар