вівторок, 21 липня 2020 р.

Безпритульна Деміївка 1925 року

 Про те, що на Деміївці щодо благоустрію не все в порядку й говорити не  треба. Почнемо зі Слобідки. Слобідка - велика робоча вулиця, заселена переважно залізничниками.
Малюнок  з газети "Киевский пролетарий" за 1925 рік

Навкруги ями, звивини, пошкоджені  мости. Посеред на підгнилих шпалах тягнуться іржаві смуги трамвайних і залізничних рейок. Кам'яної бруківки тут немає. Влітку проїжджаючі підводи нерідко  ламають колеса й застеляють всю Слобідку густим туманом пилу.

 Весною і восени Слобідка перетворюється у велике топке болото. Погано доводиться саме  тим залізничникам, які тут проживають. Знадобиться, приблизно, кому-небудь привезти зі станції дрова - підводчики не хочуть їхати або правлять високу ціну за перевезення. Вночі взагалі горе. Освітлення слабе, ліхтарів замало. Особливо набридла слобідчанам "ріка" Либідь. У дощову погоду  вона  розливається і в її брудній воді пливуть дохлі собаки, коти та інші тварини. Буває й так, що звідкілясь у Либідь спускають  кров. Вона перетворюється тоді в якусь криваву, смердючу, огидну калюжу. Ці досягнення по "хімзабарвленню" потрібно віднести на рахунок державної скотобійні. З'ясуванням цього питання радимо зайнятися санітарним лікарям. Якийсь час Слобідку збиралися замостити. Завезли  купу каміння. Але каміння ... повезли назад.
  З давніх давен по Деміївській, Васильківській та Китаївській вулицях облаштували сади. Але за ними не було догляду і від них залишилися  тільки сиротливі ріденькі деревця. Не садочки, а якесь лихо безпритульне.
  Також треба з'ясувати питання трамвайного та проїздного руху по Деміївці. Чи потрібен він? Якщо так - запускайте трамвай, якщо ні - приберіть іржаві рейки.
  Зіпсувалась і розмилась дорога на Мало-Китаївській. Стоять тут зруйновані печі цегельного завода колиш. Суботіна. Треба або розібрати їх на цеглу для будівель, або зберегти їх від подальшого руйнування.
   Заслуги Комунгоспу в облаштуванні на Деміївці водопроводів та прямої дороги Деміївка - Байків'я безумовні. Але треба Деміївку облагородити, хоча б тому, щоби усунути вищевказані недоліки. (Переклад з рос. Г. Козлової)

Джерело: Котов, П. Беспризорная Демиевка// Киевский пролетарий. - 1925. - 11 вересня. - с.1.

Немає коментарів:

Дописати коментар